Serghei Lavrov, replică pentru Biden pe tema armelor nucleare
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că este pregătit să încheie un nou acord cu Rusia privind armele nucleare și a cerut Moscovei să acționeze cu bună credință, în timp ce omologul său rus, Vladimir Putin, a declarat că nu ar putea exista câștigători în cazul unui război nuclear.
Cum răspunde Rusia propunerii SUA de negociere privind armele nucleare
Ambii lideri au emis declarații scrise în timp ce diplomații s-au reunit pentru o conferință ONU care durează o lună pentru revizuirea Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP). Aceasta ar fi trebuit să aibă loc în 2020, dar a fost amânată de pandemia COVID-19.
„Are loc într-un moment de pericol nuclear care nu a mai fost văzut de la apogeul Războiului Rece”, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cadrul conferinței.
„Omenirea este la o singură neînțelegere, la o singură eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”.
El a avertizat că crizele „cu nuanțe nucleare se înăbușă”, citând Orientul Mijlociu, Coreea de Nord și războiul Rusiei din Ucraina.
La câteva zile după invazia Rusiei din 24 februarie, Putin a pus forțele de descurajare ale țării – care includ arme nucleare – în stare de alertă maximă, citând ceea ce el a numit declarații agresive ale liderilor NATO și sancțiuni economice occidentale împotriva Moscovei.
Dar, într-o scrisoare adresată participanților la conferința de revizuire a TNP, Putin a scris:
„Nu pot exista câștigători într-un război nuclear și acesta nu ar trebui să fie declanșat niciodată, iar noi susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale.”
Controlul armelor a fost în mod tradițional un domeniu în care progresul global a fost posibil în ciuda unor dezacorduri mai largi. Conferința ONU are loc la cinci luni după ce Rusia a invadat Ucraina și în timp ce tensiunile dintre SUA și China se aprind în legătură cu Taiwan, insula autoguvernată revendicată de Beijing. citiți mai departe
Negocierile, un aspect sensibil
Moscova și Washingtonul au prelungit anul trecut până în 2026 tratatul New START, care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care le pot desfășura și limitează rachetele și bombardierele terestre și submarine care le pot lansa.
„Administrația mea este pregătită să negocieze rapid un nou cadru de control al armelor care să înlocuiască Noul START atunci când acesta va expira în 2026”, a declarat Biden. „Dar negocierea necesită un partener dispus să acționeze cu bună credință”.
„Rusia ar trebui să demonstreze că este pregătită să reia activitatea de control al armelor nucleare cu Statele Unite”, a spus el.
Dar misiunea Rusiei la ONU a pus la îndoială faptul că Statele Unite sunt pregătite să negocieze, acuzând Washingtonul că s-a retras din discuțiile cu Moscova privind stabilitatea strategică din cauza conflictului din Ucraina.
„Este timpul ca Washingtonul să se hotărască, să nu se mai grăbească și să ne spună sincer ce vrea – să escaladeze situația în domeniul securității internaționale sau să se angajeze în negocieri egale”, a declarat misiunea Rusiei la ONU.
O revenire la acordul nuclear din 2015, cea mai bună variantă
De asemenea, Biden a cerut Chinei „să se angajeze în discuții care să reducă riscul de calcul greșit și să abordeze dinamica militară destabilizatoare”.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat la conferința ONU că Washingtonul s-a angajat să caute un pachet cuprinzător de reducere a riscurilor care să includă canale de comunicare sigure între statele cu arme nucleare.
„Suntem pregătiți să lucrăm cu toți partenerii, inclusiv China și alții, la eforturile de reducere a riscurilor și de stabilitate strategică„, a spus el.
Blinken a mai spus că o revenire la acordul nuclear din 2015 rămâne cel mai bun rezultat pentru Statele Unite, Iran și întreaga lume și a acuzat din nou Coreea de Nord că se pregătește pentru un al șaptelea test nuclear. citeste mai departe